maandag 26 augustus 2013




Smeulend vuur - Yrsa Sigurdardóttir


Gegevens van het boek
Titel: Smeulend vuur
Aureur: Yrsa Sigurdardóttir
Uitgeverij: The House of Books, 2012, 432pag.
Genre: Ijslandse thriller (fictie)
ISBN: 9789044333756


Korte inhoud (achterflap van het boek)
Bij opgravingen worden drie lijken en een afgehakt hoofd gewonden. Ze liggen in de kelder van Markús Magnússons ouderlijk huis, dat meer dan dertig jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting werd bedolven. Omdat Markús de opgravingen tot elke prijs wilde voorkomen, rust de verdenking op de moorden op hem. Heeft hij als tiener vier mensen om het leven gebracht? Hij huurt advocaat Thóra Gudmunsdóttir in om hem te verdedigen. Maar wanneer zijn grote jeugdliefde wordt vermoord, begint de zaak er steeds problematischer voor hem uit te zien. En de plaatselijke bevolking is merkwaardig genoeg niet geneigd hem te steunen...



Over de auteur
Ysra Sigurdardóttir is waterbouwkundig ingenieur in Reykjavik. Ze schreef eerder de veelgeprezen thriller 'Neem mijn ziel', die een wereldwijde bestseller werd. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen.


Korte analyse
Tijd en Ruimte in het verhaal:
Het verhaal speelt zich af op de Westmanneilanden. Deze bestaan uit 19 steile rotsachtige eilanden en een 30-tal steile, uit de zee oprijzende rotsen. In 1973 heeft er een enorme vulkaanuitbarsting plaatsgevonden op het grootste en enige bewoonde eiland, Heimaey (letterlijk: Thuis-eiland), waardoor alle 5300 eilandbewoners naar het vasteland werden geëvacueerd. Er werden 350 huizen verwoest en meer dan 400 huizen beschadigd, maar er viel slechts één dodelijk slachtoffer. Dat kwam doordat de vissersvloot door slecht weer in de haven was gebleven. Daardoor konden de bewoners onmiddellijk worden geëvacueerd. In 2007 wilde een groep archeologen enkele karakteristieke huizen van onder de as opgraven. Het project werd het Pompeii van het Noorden genoemd.

De auteur vertelt de gebeurtenissen in chronologische volgorde en maakt niet één keer gebruik van flachbacks. Dit maakt dat de spanning hoog gehouden wordt.

Stijl:
De taal die de auteur hanteert is levensecht-concreet. Hierdoor zie je het echt als een film voor je gebeuren. Ook zijn passages daardoor soms erg herkenbaar, waardoor je spontaan een glimlach op je gezicht voelt verschijnen of zelfs gewoon hardop begint te lachen.
Ze beëindigt vrijwel elk hoofdstuk met een heuse kliff-hanger, zodat je gewoon zonder nadenken spontaan aan het volgende hoofdstuk begint!


Proef even mee
 Eén van de kliff-hangers:
“De situatie zoals hij er nu voor stond, was bepaald niet ideaal. Ze draaide de bladzijde om en las verder. Ze had hooguit twee zinnen gelezen toen ze opeens haar hand voor haar mond sloeg. Dit was wat Gudni had bedoeld. Ze keek omhoog naar het plafond en haalde diep adem. Het ding wat ze in de kelder in de mond van het hoofd had zien zitten en voor een tong had aangezien, was iets heel, heel anders.”
(einde hoofdstuk)

Levensechte sappige beschrijvingen om van te smullen:
“De wachtkamer was eenvoudig, maar de hele inrichting zag er duur uit. Hierbij vergeleken was het kleine hokje in haar eigen advocatenkantoor een lachtertje, waaruit viel te concluderen dat een plastisch chirurg veel meer verdiende dan een advocaat. Dat was geen verrassing: mensen vonden hun uiterlijk nu eenmaal belangrijker dan hun reputatie. Thóra keek op de klok en hoopte dat ze snel aan de beurt zou zijn; ze voelde zich hier niet erg op haar gemak in de wetenschap dat de anderen naar haar zaten te kijken en zich afvroegen wat zij ging laten doen. Ze stond op het punt om een van hen, die net iets te vaak naar Thóra's borst zat te kijken, te vragen of ze zich met haar eigen zaken wilde bemoeien, toen de receptioniste kwam vertellen dat Dís haar kon ontvangen. Thóra stond op en volgde de tengere vrouw. Ze droeg een kort jurkje en zulke hoge hakken dat Thóra er plaatsvervangend pijn in haar tenen van kreeg.”


Mijn ervaring
Wat mij betreft: 'Neem mijn ziel', de eerder verschenen bestseller van deze Ijslandse auteur, staat alvast op mijn verlanglijstje!
De spanning in 'Smeulend vuur' is enorm hoog. Stukje per stukje passen de puzzelstukken die het hoofdpersonage bijeenzoekt in elkaar. Je krijgt de informatie met mondjesmaat. Bovendien zorgen de kliff-hangers ervoor dat je, zonder de tijd in de gaten te hebben, gewoon hoofdstuk na hoofdstuk doorleest. Dit boek lees je niet gezellig op de bank onder een dekentje. Dit boek lees je...op het puntje van je stoel!

Bronvermelding: info over de westmanneilanden: wikipedia.org en Youtube: '1973 Iceland Volcanic Eruption' (https://www.youtube.com/watch?v=ghl33n26d44)

Smeulend vuur is gemakkelijk te verkrijgen via Bol.com
Ook makkelijk en snel te downloaden als e-book voor 9.99euro 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten