zaterdag 20 juli 2013

Tatiana de Rosney - Haar naam was Sarah

I

Zowel de film als het boek hebben indruk op mij gemaakt. “Haar naam was Sarah” speelt zich af in juli 1942 in Parijs, Frankrijk. Deze zomer vormt een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis. Tijdens grootschalige razzia's arresteert de Franse politie duizenden joden, die dan gedeporteerd worden naar Auschwitz. De tienjarige Sarah verbertgt haar kleine broertje Michel in een kast wanneer de politie hun appartement binnendringt. Ze belooft hem weer te komen bevrijden wanneer de mannen weg zijn. Maar Sarah en haar ouders worden door de politie meegenomen...
Zestig jaar later krijgt Julia Jarmond,  een Amerikaanse journaliste in Parijs, de opdracht  een artikel te  schrijven over die razzia's. Zij gaat op zoek in archieven naar de ware toedracht en ontdekt een geheim van haar schoonfamilie. Ondanks hun advies zich daar niet mee te bemoeien, probeert  Julia het spoor van Sarah te volgen.

Deze twee verhaallijnen worden beurtelings beschreven, wat de spanning in het boek doet oplopen. De ervaringen van Sarah geven de lezer een beeld van de gebeurtenissen rondom de deportatie, terwijl Julia Jarmond meegesleept wordt in een obsessieve zoektocht die haar dwingt tot indringende keuzes. “Haar naam was Sarah” is een prachtig verteld verhaal dat je naar je keel grijpt!

Auteur: Tatiana de Rosney,
Uitgeverij: Artemis & co, 2010.

De laatste uitgave van het boek (december 2012) is verkrijgbaar voor 12,50 euro. 
E-book onmiddellijk downloaden mogelijk: tweede link.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten